Šárka Kmochová: 9 dobrých důvodů, proč strávit zimu v teplých krajích

12.05.2014 10:01

V posledních třech letech jsem velkou část zimy trávila v Indii, letos částečně i v Indonésii. Pro ty z vás, které zajímá, co mi takové cesty přináší, jsem napsala tento článek. 


1. Odpočinete si. Opravdu. 
Jste-li na cestách dostatečně dlouho, můžete chodit spát i vstávat, kdy se vám zachce. Po pár týdnech sladkého usínání kolem desáté a pomalého probouzení po deseti až dvanácti hodinách hlubokého spánku se vám skoro začne stýskat po budíku.

2. Vyřešíte problémy s nespavostí
Vaše tělo v prvních dnech odmítá spát mezi 4:00 a 5:00 ráno, kdy nejbližší ashram či mešita svým věřícím patřičně hlasitě připomíná spirituální rozměr bytí (můžete se spolehnout, že ať budete kdekoli, nejbližší mikrofon a obrovské reproduktory budou do 500 m od vaší postele).  Nakonec to ale organismus vzdá a spí kdykoli a kdekoli. Třeba v autobuse za nepřetržitého kvílení lokálních popových hitů dýchaje pach unikajícího benzínu.

3. Omládnete
Každodenní dvanáctihodinovky hlubokého spánku a hodiny či dny strávené vleže zregenerují vaše tělo. Opálíte se, zmizí vám vrásky, svaly se uvolní a tělo změkne jako zmrzlina na poledním slunci. Každé ráno, když se podíváte do zrcadla, se sami sobě víc a víc líbíte. A to jste zatím ani nevybalili svou speciální omlazující sadu kosmetiky.

 

4. Uklidníte se
Po prvních roztěkaných dnech, kdy vám vadilo stát dlouhé fronty na letištích nebo čekat hodiny na zpožděný vlak, se nakonec uklidníte. Zjistíte, že máte dost času, není kam spěchat, a vůbec vlastně na věcech tolik nezáleží. Divíte se, proč jste to doma brali všechno tak vážně, a věříte tomu, že budete už navždy takhle v pohodě.

 

5. Užijete si spoustu sexu
Pokud vám to váš momentální partnerský či rodinný stav dovolí, nevyhnutelně zažijete milostnou či sexuální aférku (lidí, kteří touží po hezkém sexu, je všude na světě moc a v exotických krajích máte větší šanci, že se vám splní vaše nevšední fantazie).  A pokud ne, užijete si spoustu potěšení sama se sebou. Horké počasí, odpočaté tělo a neomezené množství volného času zaručuje, že se budete sebeuspokojování věnovat mnohem více než doma.

6. Ušetříte za osobní rozvoj
Každý den potkáte zajímavé lidi, kteří žijí svůj život mnohem šťastněji a svobodněji a nebo mnohem hůře a otročtěji než vy. Každý jeden z nich nastaví zrcadlo vašemu stylu života a pomůže vám vyrůst a učinit důležité volby. Odpovědi na zásadní otázky, pro které byste si jinak platili šamanské semináře nebo osobního kouče, se objeví po nějaké době samy od sebe. 

7. Zjistíte, že vám stačí málo
Nebude se vám chtít tahat těžká zavazadla, a tak si vystačíte několik týdnů či měsíců s desetikilovým batůžkem. Zjistíte, že můžete v pohodě žít i bez parfému od Diora, drahých trekkových bot, bez cappuccina a cheese caku, a že vám vlastně nevadí objednat si „jeden oběd“ a sníst to, co vám přinesou na talíř (stejně to bude rýže a k tomu něco v zeleninové omáčce a vždycky to bude výtečné).

8. Přestanete si stěžovat
Zjistíte, že v České republice nemusíte
• vzít si za manžela/za manželku toho, koho vám přidělí rodiče
• strávit celý den v autobusech či vlacích, abyste se přesunuli na místo vzdálené 250 km
• pracovat 7 dní v týdnu od rána do večera, abyste si vydělali na živobytí
• cestovat patnáct hodin autobusem do nejbližší nemocnice, aby vám sdělili, že je jim sice líto, že se již tři dny potíte bolestí a potřebujete doktora, ale že je neděle a tak musíte počkat do pondělí.
A uvědomíte si dalších 334 důvodů, proč je vlastně pohodlné a příjemné žít v naší krásné zemi...  Naplněni vděčností si dokonce (na chvíli) přestanete stěžovat.

9. Změníte svůj život
Když se vrátíte domů, pod dojmem intenzivních zážitků a silných uvědomění uděláte ve svém životě změny. Sice ne všechny, které jste si předsevzali, ale povede to k lepšímu. Vy se vracíte jiní, a tak přirozeně jiný bude i váš život. Vše, co jste prožili, se otiskne do vašich dnů tak jako vaše bosé nohy každé ráno zanechávaly stopy v plážovém písku. 

A snad nezapomenete, že neustálý příboj nových a nových vln tyto stopy rychle zahlazuje, a je třeba je otiskávat znovu a znovu ...

 

Šárka Kmochová, 28. února 2014

Aktuální akce, které připravuji na rok 2014 naleznete ZDE. 

 

letacek.cz
www.letacek.cz
přehledný katalog akcí
pro osobní růst v ČR

 

Kontakt

Oslava Života / Celebration of Life Deepa - Šárka Kmochová +420 777 246 812 deepa@oslavazivota.cz